#1 2010-10-08 18:13:10

Fantasmagoria

Gość

Religia czy Etyka

Wyczytałam że wiele osób na tym forum to ateiści, agnostycy czy tez niewierzący itp. Jak więc wygląda u was prawa religii w szkole?(jako ze większosc forumowiczów jeszcze do szkoły chodzi) Chodzicie na Religie czy Etykę? Jak wyglądają te lekcje?  I czy w waszych szkołach jest etyka, bo wiem że w praktyce często jest z tym problem.

#2 2010-10-08 19:10:53

Mishia

Władca Piekieł

Punktów :   

Re: Religia czy Etyka

U mnie w szkole jest etyka, ja normalnie chodzę na religię więc nie wiem jak to jest. Mam w klasie deistkę która chodzi na religię tylko dlatego żeby nie chodzić na etykę

Lepiej śmiać się u psychiatry, niż płakać u psychologa.

#3 2010-10-08 19:21:47

DeathBoy

Potępiony

34416484
Punktów :   

Ja mam póki co religię. Kiedyś jak się uczniowie ode mnie z klasy wkurzyli na księdza (nawet ich rozumiem) to poszli do dyrektora o etykę. Nie znam endu, zobaczy się na następnej religii jaki z tego morał A tak w ogóle to ten nasz ksiądz to nie zwrócił mi nawet uwagi na temat ubioru... noo... prawie. Pytał się czy mam mało żelaza w organizmie (kolczyk). Wtedy miałem jeszcze 1. Ostatnio ubrałem koszulkę z mano cornuta w wersji kościotrupa i reakcji żadnej. Wiadomo, do tego ćwieki, łańcuch... W zeszycie rysuję sobie jakieś pierdoły i też nic. Na innych jest strasznie cięty. Mi jakby... daje fory? Sam nie wiem.

#4 2010-10-08 19:49:00

BlackQueen

Potępiony

Punktów :   

Ja chodzę na religię. Wierze w Boga, ale nie lubię kościołów. Jakbyście poznali mojego księdza tobyście już  w kościele nigdy nie zawitali -.-
Mamy taka walnięta babę. Ona jest psychiczna. Pierwsza by krzyża broniła z mocherami ha, ha, ha! Ona się pozytywnie na to wypowiada O.o

#5 2010-10-08 20:14:42

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!

To przynajmniej wesoło macie z obrońcą krzyża xD
U mnie również jest etyka ale chodzę na religię.I tak się cały czas z księdzem kłócimy bo nam w tym roku zmienili i go nie lubimy.Nie uwłaczając księdzu (ha!pewnie!) idiota jakiś...

Ja, żołnierz Wojska Polskiego, przysięgam służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, bronić jej niepodległości i granic. Stać na straży Konstytucji, strzec honoru żołnierza polskiego, sztandaru wojskowego bronić. Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi własnej ani życia nie szczędzić. Tak mi dopomóż Bóg.

#6 2010-10-09 21:01:19

EternalVampire

Przeklęty

36597030
Punktów :   

Ja także chodzę na religię choć kościół omijam szerokim łukiem. Nasz ksiądz uwielbiam nas wyzywać i rzucać w nas Pismem Świętym. Takiego czuba w sutannie jeszcze nie widziałam

"Cruelty brought thee orchids
From the bowels of the abyss"

#7 2010-10-10 17:52:44

Fantasmagoria

Gość

No a ja właśnie chodzę na etykę i jak na razie bardzo podobają mi się te lekcje, mamy przemiłą nauczycielkę. Jedynym minusem takiego wyboru jest to że siedzę w szkole godzinę dłużej, a religia jest w środku lekcji, więc mam okienko(pozostaje mi tylko czekać na zmianę planu). Ale z relacji moich znajomych chodzących na religie wiem, że nie mam czego żałować.

EternalVampire, współczuję Ci takiego księdza, kuuurczę...

Ostatnio edytowany przez Fantasmagoria (2010-10-10 17:54:26)

#8 2010-10-10 18:18:21

Scarlett

Najwyższa zajebistość

12562953
Call me!
Punktów :   

U mnie w szkole nie ma etyki.
Co się w ogóle robi na takich zajęciach?

Pojedynczy kwiat na rogu uliczki...
Gdy spoglądam w niebo, ostatnie płatki śniegu opadają mi na dłoń...

#9 2010-10-10 19:36:43

Cneajna

Władca Piekieł

Punktów :   

Etyka to nauka jak dobrze i uczciwie żyć (haa, właśnie przerabiamy filozofię grecką na polskim ;p) więc wydaje mi się, że to byłoby coś jak religia, tylko bez tego całego wychwalania Boga, itd. Oczywiście mogę się mylić. U nas nie ma etyki.

#10 2010-10-10 20:11:38

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!

Filozofia,filozofia i jeszcze raz filozofia.To się robi na etyce,przynajmniej u nas;D

Ja, żołnierz Wojska Polskiego, przysięgam służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, bronić jej niepodległości i granic. Stać na straży Konstytucji, strzec honoru żołnierza polskiego, sztandaru wojskowego bronić. Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi własnej ani życia nie szczędzić. Tak mi dopomóż Bóg.

#11 2010-10-31 11:49:10

╬ Dama ╬ Apokalipsy

Gość

Ja mam religie .
Szczerze to jej nie lubie , ksiądz jest nie miły i zawsze stara sie mnie upokorzyć a gdy zadam mu jakieś "inne" pytanie to mówi że skoro mam wiarę nie powinnam oto pytac ..

#12 2010-11-01 09:46:49

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!

Nie ma jak ksiądz z uprzedzeniami...

Nam w drugiej klasie zmienili i ten obecny jakoś strasznie nie lubi dziewczyn...i vice versa,my też go nie lubimy;P
A z poprzednim rozmawialiśmy na takie tematy jak np.czy ksiądz musi być abstynentem albo ile zarabia;D

#13 2010-11-01 10:32:50

╬ Dama ╬ Apokalipsy

Gość

przyszedł do nas nowy ksiądz co gra metallice na gitarze i wyobraźcie sobie że dziewczyna co słucha Afromental udaje że lubi Metallice i sie klei do księdza jak założy koszulkę Mety to jej obiję mordę tak ordynarnie mówiąc .

#14 2010-11-01 20:36:04

Mishia

Władca Piekieł

Punktów :   

Noelia napisał:

przyszedł do nas nowy ksiądz co gra metallice na gitarze i wyobraźcie sobie że dziewczyna co słucha Afromental udaje że lubi Metallice i sie klei do księdza jak założy koszulkę Mety to jej obiję mordę tak ordynarnie mówiąc .

*facepalm*
I m.in. stąd się biorą pozerzy...

Lepiej śmiać się u psychiatry, niż płakać u psychologa.

#15 2010-11-01 20:51:02

EternalVampire

Przeklęty

36597030
Punktów :   

Właśnie... Nie mogę takich ludzi

"Cruelty brought thee orchids
From the bowels of the abyss"

Wówczas dopiero będziemy szczęśliwi, kiedy uświadomimy sobie swoją rolę, choćby najskromniejszą. Wówczas dopiero będziemy mogli żyć w spokoju i umrzeć w spokoju, gdyż to, co daje sens życiu, daje także sens śmierci. ~ Antoine de Saint-Exupéry

Stopka forum

RSS