Tyle się tu mówi o Japonii, wielu z nas ogląda anime a nie ma takiego wątku.
Więc jeszcze raz, żeby było do kupy: Lubicie? Oglądacie? Ulubione tytuły?
Moim number. 1 zawsze będzie Death Note. Wiem, że lepszego nie obejrzę. Długo po obejrzeniu ostatniego odcinka miałam to dziwne uczucie, które mam zawsze gdy kończę czytać Harry'ego Pottera. Nie wiem ani jak to nazwać... no, ale wiecie o co chodzi xD
Wygnany
Sama jakoś specjalnie nie przepadam za anime i mangą, a wielkie oczy bohaterów tłumaczę sobie kompleksami skośnookich twórców właśnie anime ;D
Ale nawet jedno lubię: Sailor Moon ;D (od wczoraj ściągam wszystkie 200 odc - 37 Gb)
I Great Teacher Onizuka, ale już wiele szczerze mówiąc z tego nie pamiętam (zaraz pójdzie w kolejkę na torrentach )
Fajnie, dzięki temu tematowi mam coś do roboty na następny weekend
kocham uwielbiam ubóstwiam i dopiszcie co tylko chcecie szczególnie DN i NANE znaczy m/a ulubione
Gość
A ja ostatnio przeczytałam pierwszą mangę w swoim zyciu, a mianowicie APH. Przyznam że całkiem zabawne, chociaż w niektórych miejscach nieco głupkowate. ale ogólnie nawet podoba mi się, chociaż nie wiem, nie mam porównania z żadnymi innymi mangami, oglądałam też to w wersji anime ale nie podoba mi się.
Fanatyczka XIII. Století
O, Arisu, a ja właśnie dzisiaj chciałam załozyć taki temat na tym forum xD Jak będę w stanie, to napiszę, teraz nie kontaktuję za bardzo, a będzie duuuuużooo pisania
Mangą i anime interesuję się od dawna, bardziej na poważnie gdzieś od 10 lat. Najbradziej lubię gatunki: horror (ale nie typu "rzeźnia", tylko taki bardziej do myślenia i klimatyczny), fantasy (tylko czasami), shoujo (czyli dla dziewczyn xD Ale takich przesłodzonych nie lubię, wolę takie bardziej poważne), jousei (czyli dla młodych kobiet, podobne do shoujo, ale zwykle bardziej skomplikowane), psychologiczne, i "z życia wzięte", czasami też komedie. Czyli to, czego można się było spodziewać, znając moje zainteresowania i upodobania.
Jeżeli chodzi o konkretne tytuły:
"Mars" (shoujo/jousei, psychologiczne) O skomplikowanych relacjach między nieśmiałą "szarą myszką" a szkolnym playboyem, o ich traumatycznych przeżyciach z dzieciństwa itd. Główny bohater jest boski, zarówno w mandze, jak i w filmie aktorskim na podstawie mangi *.* Ogólnie bardziej podobał mi się film aktorski niż manga, chociaż kreska w mandze jest cudowna,
"Fushigi Yuugi" (shoujo, fantasy) - o dziewczynie, która przypadkiem przenosi się do innego świata. Piękne opisy jej uczuć i uczy=uc innych bohaterów, chociaż czasami zbyt melodramatyczne. Wielu bishounenów (przystojnych facetów ), najbardziej mi się podoba Tamahome i Hotohori <3 delikatna, dopracowana kreska, w anime trochę gorzej.
"Love Hina" (komedia, etchi) o pewnym nieudaczniku życiowym i kobietach, które nie wiadomo czemu się tym idiotą interesują
"Golden boy" - podobnie jak w Love Hina
"Slayers" (fantasy) - o pewnej czarownicy i jej nie całkiem normalnych towarzyszach Fajni bohaterowie, świetna kreska i zajebista muzyka w anime (Hayashibara Megumi jest boginią <3).
"Brzoskwinia" (shoujo) - romansidło, ale dosyć psychologiczne, i fajni bohaterowie i kreska.
"Suppli" (jousei) - o losach pracowniczki rozwijającej się firmy reklamowej, o jej życiu w pracy i poza pracą. Niezwykła kreska.
"Great Teacher Onizuka" (komedia, shounen)- o pewnym gościu, który chce zostac nauczycielem w liceum, bo lubi licealistki, jest zbokiem, jeździ na motorze i nie nadaje się na nauczyciela
"Detroit Metal City" (komedia, psychologiczny) - o gościu, który został liderem zespołu deathmetalowego, a tak naprawdę jest bardzo wrażliwy i chciałby śpiewać słodkie piosenki o miłości i kwiatuszkach.
"Nana", "Paradise Kiss" i "Gokinjou Monogatari" (shoujo, "Nana" z elementami shoujo-ai) - podobne w klimacie opowieści tej samej autorki. Ciekawa kreska, dużo współczesnej mody japońskiej (zwł. sweet lolita i victorian gothic lolita) i ciekawe pod względem psychologicznym postacie.
"Vampire Knight" (romans, psychologiczny, elementy horroru) - film o wampirach, ludziach i ich wzajemnych relacjach: od miłości do nienawiści. Urocza kreska, a w anime niezrównanie piękna muzyka (opening jest super, ale ending jest po prostu boski *o*)
"Hellsing" (horror, psychol.) - o wampirze, będący łowcą wampirów. czasami rzeźnia, a czasami chwile zastanowienia nad życiem.
"Vampire Princess Miyu" i "Vampire Hunter D" (horror, psychol., romans) - trudne do streszczenia, to tzreba po prostu zobaczyć, zwł. ten drugi film pod wieloma względami przypominał mi niektóre z ekranizacji Draculi, no i kreska naprawdę mroczna.
Poza tym wielbię zespół twórczyń mangowych o wspólnym pseudonimie Clamp. Lubię praktycznie każdą ich mangę. Mroczny "X" i "Tokyo Babylon", słodkie "Kobato" i "card captor Sakura", słodkie i zarazem smutne "Chobits", niesamowity "Magic Knight Rayearth"... Każda z tych mang jest skomplikowana i kryje w sobie dużo psychologii i wiele przesłań, których trzeba się dokładnie doszukiwać, nie czytać tych mang ani nie oglądać anime na ich podstawie pobieżnie. Poza tym kreska u Clampa bywa zróżnicowana, ale zawsze piękna. Wiele szczegółów, niesamowicie dopracowane wszystkie kadry, często dużo biżuterii, anielskich piór latających w powietrzu, powiewające długie włosy, spadające z drzew płatki sakury itd.
Myślę, że mogłabym jeszcze duuużoo pisać, i pewnie jeszcze będę się udzielać w tym wątku.
Proponowałabym zmianę tematu wątku na "Manga, anime i dramy", bo pewnie o dramach też będziemy tu pisać, a to jakby w pewien sposób jest związane z mangą i anime.
Ostatnio edytowany przez johanaXIII (2010-11-05 12:13:09)
Wygnany
ja szczerzę mówiąć ostatnio zaczełam lubić anime typu maho shojo(czyli magiczna dziewczyna) są czasem dzieczinne ale są też takie gdzie można znaleść coś dla siebie jak np.
Shugo Chara- mój ulubiony bohater Ikuto i jego chara Yoru; dopiero później przekonałam się do prawie wszystkich bohaterów (oprócz Tadase)
Sugar Sugar Rune- baaardzo polecam, ponieważ fabuła genialna, zabawna i urozmaicona, fajny romansik;) i super bohaterka Chocola
Zero No Tsuikama-niezłe anime(rozwija się przy kolejnych odcinkach)
Tokyo Mew Mew- całe anime obejrzałam tylko dla bohaterów takich jak Kissu, Taruto, Pudding, Zakuro- reszta zdecydowanie do kitu
anime o wampirach:
Vampire Knight-fajne wampirki
Rosario to Vampire-akcja staje się ciekawsza w późniejszych odcinkach
Black Blood Brothers- ciekawa fabuła
(później coś jeszcze dopiszę)
Ja właśnie oglądam Ouran High School Host Club, prześmieszne xD
U mnie w mieście będzie mały konwent organizowany przez koleżankę koleżanki i koleżankę i będzie też taki Host Club ^^
Ciekawa jestem jak to będzie wyglądać.
Kusiciel
Scarlett napisał:
Ja się ostatnio zakochałam w Elfen Lied.
Kocham, kocham Elfią Pieśń. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych anime.
Uwielbiam też Higurashi no Naku koro Ni, ach, po prostu boskie *o*
Gość
Ja się interesuje anime od jakichś 3 lat. Moje ulubione to : Bleach, Sailor Moon, Dragonball, Naruto, FairyTail, high school of the dead
Fanatyczka XIII. Století
Ja ostatnio obejrzałam wreszcie do końca anime Great Teacher Onizuka (fajna komedia) i Blood+ (taki horrorowo-obyczajowy jakby).
A co do Elfen Lied ta pozytywkowa melodia jest zajebista. Kocham wszelkie pozytywki...
Fanatyczka XIII. Století
No, muzyka z Elfen Lied jest zajebista, fakt.
Wygnany
ogólnie lubię piosenki z anime jak np.
http://www.youtube.com/watch?v=Gv1V44-qLVo
http://www.youtube.com/watch?v=6e7l2vju … re=related
http://www.youtube.com/watch?v=pUbgWPER … re=related
Ostatnio edytowany przez DarkPrincess (2010-12-18 22:28:44)
Chyba tylko ja tutaj nie oglądam anime.
Jakiś czas temu zafascynowały mnie postacie rysowane - manga. Trochę się zaczęłam uczyć tego rysować, ale jak szybko przyszło tak szybko przeszło.
Koleżanka kiedyś poleciła mi Dath Note, ale jakoś nie obejrzałam do tej pory.