Przeklęty
U mnie nie ma innych religii w szkole. No cóż, bywa. Ja rekolekcje zamierzam spędzić w domu przed komputerem.
Kusiciel
A koleżanka jeśli można wiedzieć jakiego wyznania? ^^
Przeklęty
Od niedawna wicca.
U nas nie ma etyki. Ale u nas religia jest OK. Ksiądz się więcej wygłupia niż my. I wszyscy go lubią. Podobno jak był młody to punkiem był... .
Przeklęty
Właśnie rozpoczęłam drogę i znalazłam nauczyciela. Na inicjację przyjdzie czas.
Przeklęty
Cóż w Polsce się raczej tego nie praktykuje, gdyż wiccan jest mało... Ale to jest część religii tzw. sabaty.
Przeklęty
A więc masz jakie takie pojęcie o jej funkcjonowaniu w Polsce;)
Kusiciel
Enterial powiedz mi o tym coś więcej. Jakiego rodzaju jest to religia? Wierzycie w jakąś moc/boga/bóstwa/przeznaczenie/magię? Są tam jakieś dogmaty/przykazania? Opiera się to o jakiś inny kościół?
Przeklęty
Wicca to religia pogańska kult Boga i Bogini. Jest trochę takich praw. Przykazaniami bym tego nie nazwała. Nie opiera się to o inny kościół. Wprawdzie ma pewne wpływy z celtyckich obrzędów, ale to głównie jeśli chodzi o oprawę. Wicca powstała w XX wieku i została stworzona przez Gardnera. Najlepiej jednak o wszystkim poczytać sobie tutaj http://www.wicca.pl/. Enenna to już wiccanka z dłuższym stażem. Możesz tez zaglądnąć tutaj http://birch.wicca.pl/
Ostatnio edytowany przez EternalVampire (2011-04-01 21:25:29)
Dusza
Ja odniosę się teraz do tematu^^ Ja uczęszczam na etykę, jak na razie w tym roku byłam chyba z raz... Dwa ostatnie lata 'etyki', bo jeśli tak można nazwać lekcje, na których się nic nie robi i mówi o niczym, były dla mnie po prostu zmarnowanym czasem, ale że teraz zmieniła się nauczycielka to liczę, że będzie interesująco xD Na religię uczęszczałam w zerówce i pierwszej klasie podstawówki i na tym się skończyło -.- ogólnie rzecz biorąc nie byłam u komunii, a nawet chrzczona... Więc tak to wygląda:)
Dusza
Ja jestem niewierząca i na początku roku coś pieprzyli o etyce ale i tak gdy moja klasa ma religię to ide do domu <zależy która to lekcja> albo do biblioteki na komputer ^^